Windpark Horst en Telgt
Het windpark in Horst en Telgt gaat met 7 windmolens langs de A28 duurzame elektriciteit produceren voor ca. 42.125 huishoudens en zal naar verwachting in 2026 operationeel zijn.
Verwachte opgewekte energie:
Het windpark in Horst en Telgt gaat met 7 windmolens langs de A28 duurzame elektriciteit produceren voor ca. 42.125 huishoudens en zal naar verwachting in 2026 operationeel zijn.
Verwachte opgewekte energie:
Het windpark in Horst en Telgt gaat met 7 windmolens langs de A28 duurzame elektriciteit produceren voor ca. 42.125 huishoudens en zal naar verwachting in 2026 operationeel zijn.
Verwachte opgewekte energie:
Waarom windenergie?
Op dit moment komt ongeveer 90% van onze elektriciteit uit fossiele energiebronnen, zoals aardgas, olie en steenkool. Het gebruik van deze energiebronnen heeft nadelige effecten op het leefmilieu. Denk aan de opwarming van de aarde door een toename van het broeikasgas CO2 in de lucht. Een ander nadeel is dat aardolie en gas voor een groot deel uit politiek instabiele regio’s komen. En belangrijk: fossiele energiebronnen raken op.
In het VN-klimaatakkoord van Parijs (2015), waar 195 landen zich aan hebben verbonden, waaronder Nederland, staat dat we de temperatuurstijging onder de 2 °C moeten houden om gevaarlijke opwarming van de aarde tegen te gaan. Het streven is om die stijging met 2°C tot 1,5 °C te verlagen. Dat kan alleen als we veel meer schone energie opwekken.
Windenergie is schoon en komt uit een bron die nooit opraakt. De CO2-uitstoot is 50 keer lager dan van die van ‘grijze’ stroom. Hoewel er over de schoonheid van de turbines valt te discussiëren, zijn ze goed in te passen in hun omgeving. Één windturbine heeft alleen ruimte nodig ten grootte van de funderingsplaat, ongeveer 2000 m2. De ruimte tussen de windmolens kan gewoon als weiland of anders gebruikt worden. Hierdoor ondervindt het landbouw- of industrieel gebied op de grond nauwelijks hinder van de aanwezigheid van de turbine.
Waarom zou een landeigenaar zijn grond inzetten voor duurzame energie?
Wat is het voordeel voor omwonenden van een windmolen(park)?
Wat is het nadeel voor omwonenden van een windmolen?
Hebben windmolens effect op de waarde van mijn huis?
In 2016 is door de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam onderzoek gedaan naar de daling van de woningwaarde door directe en indirecte invloed van windturbines. Onder directe invloed van een windturbine valt slagschaduw en geluid. Onder indirecte invloed valt zicht vanuit en rondom de woning en ook zicht op de turbines buitenshuis zoals bijvoorbeeld bij het naar de supermarkt gaan of bij het maken van een wandeling.
Het onderzoek is gebaseerd op officiële transactiedata van 2 miljoen woningen van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en alle 1898 bestaande windturbines in 2012 en verwachte windparken waaronder project N33 en de Drentse Monden.
Uit het onderzoek blijkt dat de plaatsing van een windmolen binnen een straal van twee kilometer van de woning kan zorgen voor een beperkt lagere woningprijs. De (mogelijke) daling ligt gemiddeld tussen de 0,7 en 3,2% ten opzichte van vergelijkbare woningen zonder windmolen in de buurt. Een tweede windmolen zorgt overigens niet voor een extra daling.
Er wordt voor ieder windmolenpark een officiële inschatting gemaakt van de daling van de woningwaarde zodat dit vooraf bekend is.
Wat voor windmolens komen er op het park te staan?
Op dit moment bestaat het initiatief uit 7 windturbines van 6,2 MW geïnstalleerd vermogen per windturbine. Echter, naarmate de tijd verstrijkt worden windturbines steeds verbeterd en kan het zijn dat de windturbines een hoger geïnstalleerd vermogen zullen hebben.
Wat is de capaciteit van het park?
De geschatte capaciteit van het park is 43,4 MW geïnstalleerd vermogen en 115.000.000 kWh per jaar.
Hoe lang blijft het windmolenpark staan?
De looptijd van het park hangt af van de technische staat van het park. Moderne windparken kunnen wel 30 jaar lang draaien.
Wie zijn de drijfveren van het windpark?
De drijfveren van windpark Horst en Telgt zijn Prowind in samenwerking met de werkgroep Duurzame Energie van de buurt vereniging Horst en Telgt en Energie coöperatie Veluwe Energie.
Wie bouwt de windmolens?
Prowind bouwt de windmolens met samenwerkingspartners. Dit zijn onder andere de aannemer en de leverancier van de windmolens.
Welke eisen stelt Prowind aan haar samenwerkingspartners?
Hoe lang duurt de bouw van de windmolens?
Het hele project, van idee tot exploitatie, duurt ongeveer 6 tot 8 jaar. Dit heeft te maken met het grote aantal partijen waarmee moet worden samengewerkt, alle onderzoeken die nodig zijn om na te gaan of het windpark er kan komen en alle vergunningen die nodig zijn voor de komst van het windpark. Wanneer de windmolens mogen worden gebouwd, duurt het tussen 9 maanden en een jaar van de eerste schop in de grond tot de eerste geleverde stroom, afhangend van de grootte van het park. Gestart wordt met het bereikbaar en bouwrijp maken van de locatie en het aanleggen van de wegen- en elektrische infrastructuur Daarna begint het plaatsen van de molen met het plaatsen van de verankeringspalen(heipalen) in de grond en het storten van de betonnen fundering en. Vervolgens moet het beton uitharden, dat duurt zo’n zes weken. Daarna gaat het snel. Het bouwen van de turbine zelf kan in enkele weken. De turbine wordt aangeleverd als een soort bouwpakket die ter plaatse in elkaar wordt gezet. Beginnend met de mast, vervolgens de gondel en dan de wieken. Dat alles gebeurt met een kraan en kan alleen gebeuren bij rustig weer. Als alle onderdelen op hun plek zitten, vindt binnen in de turbine de afbouw plaats, zoals het de verbinding met het elektriciteitsnet. De windturbine wordt uitgebreid op alle functies getest, voordat hij in gebruik wordt genomen.
Wie heeft er toezicht op het project als het af is?
Als de windmolens eenmaal gebouwd zijn, dan wordt er vanuit Prowind een beheersorganisatie opgezet. Streven is om 50% in eigendom te hebben van Prowind en 50% in eigendom van overige aandeelhouders uit lokale omgeving. De beheersorganisatie zorgt voor het beheer van de molen(s), het jaarlijks onderhoud en de verkoop van de stroom die door de molen is opgewekt.
Wat gebeurt er als er geen netcapaciteit is?
Soms, zoals op dit moment (2021), komt dat inderdaad voor. Er is een grote kans dat de benodigde tijd voor de projectplanning- en projectontwikkelingsfases parallel loopt aan het vergroten van de netcapaciteit. Dit betekent dat op het moment dat het windpark in gebruik genomen wordt, de energie weer gewoon geleverd kan worden. Als dat niet geval is dan zal Prowind altijd zoeken naar een andere (tijdelijke) oplossing om het project toch mogelijk te maken.
Wat is de m.e.r.?
Om duidelijk te krijgen hoeveel en wat voor windturbines er kunnen komen, moeten er diverse onderzoeken worden uitgevoerd en procedures worden doorlopen. Zaken als geluid, slagschaduw, de effecten op flora en fauna en externe veiligheid worden in deze onderzoeken meegenomen. Pas wanneer dit allemaal zorgvuldig is afgerond, kan het bestemmingsplan, indien nodig, worden aangepast en kunnen de vergunningen worden verleend. Deze onderzoeken worden samengevoegd in het Milieu Effect Rapport.
In het beginsel geldt dat voor een plan (bestemmingsplan / omgevingsplan) dat een kader vormt voor een m.e.r.-(beoordelings)plichtig besluit (een windpark) een planMER moet worden opgesteld. Ter voorbereiding van de nieuwe omgevingswet kiezen wij ervoor om alvast een planMER op te stellen. In het planMER wordt ingegaan op de locatieafweging. Binnen de gemeenten Ermelo & Putten wordt onderzocht welke andere locaties mogelijk zijn voor het windpark en wordt onderbouwd waarom er op de locatie van windpark Horst & Telgt een windpark wordt gerealiseerd.
Verder stellen wij vrijwillig een projectMER op. In het projectMER worden verschillende opstellingen van het windpark doorberekend op de verschillende milieueffecten (geluid, slagschaduw, ecologie, etc). Op basis van de resultaten, grondposities en politiek wordt een vergunning aangevraagd voor een bepaalde opstelling. In ons geval willen we het het planMER en het projectMER tegelijk uitvoeren in een zogeheten combiMER.
Het doel van de m.e.r. is om het milieu een volwaardige plaats te geven in de besluitvorming over plannen van een project. De verantwoordelijke overheid- Rijk, provincie, gemeente, waterschap – neemt het rapport mee in haar overwegingen.
Waar kan ik met vragen over het windpark terecht?
U heeft de mogelijkheid om gedurende kantoortijden via de chatfunctie op deze site uw vraag te stellen.
Buiten kantoortijden kunt u via de chatfunctie en de contactpagina uw vraag via een formulier stellen. U krijgt doorgaans binnen een werkdag antwoord op uw vraag.
En natuurlijk kunt u ook mailen of bellen naar +31 (0)11 77 00 590
Zodra de bouw van de windmolens begint zal er een aanspreekpunt ter plaatse beschikbaar zijn. De contactgegevens van het aanspreekpunt zullen dan ook worden vermeld op de site.
Wat betekent burgerparticipatie?
Zowel financiële als procesmatige deelname van burgers aan een project.
Waarom burgerparticipatie?
Door burgerparticipatie profiteren burgers mee van de financiële voordelen van duurzame energie.
Hoe kan een direct omwonende mee profiteren?
Huishoudens kunnen mogelijk emissies ervaren. Met emissies bedoelen we geluid- en slagschaduw welke van de molens af kunnen komen. Omdat deze huishoudens emissies kunnen ervaren worden zij direct gecompenseerd vanuit het windpark. Natuurlijk kunnen deze huishoudens ook mede eigenaar worden van het park door financieel te participeren. Hierdoor delen zij evenredig mee in de winst. Hiervoor worden diverse mogelijkheden aangeboden.
Hoe kunnen inwoners van Ermelo financieel deelnemen aan het project?
Inwoners van Ermelo en Putten en omgeving kunnen middels verschillende mogelijkheden financieel deelnemen. Bijvoorbeeld door het kopen van windaandelen om mede eigenaar te worden van Sociaal Windpark Horst en Telgt. De exacte wijze waarop inwoners kunnen participeren wordt nog uitgewerkt en ruim van te voren aan de inwoners bekend gemaakt.
Wat is een energiecoöperatie?
Een energiecoöperatie is gevormd vanuit een initiatief van burgers om zelf energie op te wekken. Hiervoor heb je een rechtsvorm nodig. Een coöperatie (niet te verwarren met een corporatie) is hiervoor de meest gebruikelijke. Een coöperatie heeft net als een vereniging een bestuur en leden. Samen zijn de leden eigenaar van de coöperatie.
Waarom samenwerken met een energiecoöperatie?
Een energiecoöperatie vormt vaak een goede afspiegeling van de lokale bevolking en is daarom vaak goed in staat om lokale gevoelens & belangen te vertegenwoordigen. Bovendien biedt een coöperatie aan mensen die niet de mogelijkheid hebben dat zelf te doen, te investeren in lokale energieprojecten.
Gaat het bouwen van een windmolen ten koste van de natuur en landelijke omgeving?
Nee, zeker niet. Invloed op de natuur wordt gedetailleerd onderzocht en voor zo ver dat kan, vermeden of gecompenseerd.
Wat zijn de voor- en nadelen van windmolens?
Voordelen windenergie | Nadelen windenergie | |
· Volwassen technologie, continue innovatie
Met 350.000+ windturbines in bedrijf zijn de belangrijkste kinderziektes van windenergie lang en breed ondervangen. Het bouwen en plaatsen van een windturbine is een routineklus. Tegelijkertijd evolueren windturbines stevig door. Juist door de omvang van de markt is er veel geld beschikbaar voor innovatie. · De meest duurzame hernieuwbare energie De embodied energy, de energie die nodig is om een windmolen te fabriceren, transporteren en installeren en uiteindelijk weer af te breken en recyclen, verdient een windturbine binnen enkele maanden terug. Daarna is alle stroom emissievrij. Per opgewekte kilowattuur is er qua CO2-impact praktisch geen energietechniek die aan windturbines kan tippen. Zonne-energie, waterkracht en biomassa stoten per energie-eenheid stuk voor stuk meer broeikasgassen uit, om nog niet te spreken over de fossiele alternatieven. · Windenergie is niet begrensd door grondstofschaarste Een windturbine bestaat uit gangbare materialen als staal, glasvezel of zelfs hout en textiel. Alleen de magneten in sommige stroomgenerators zijn gemaakt van ‘zeldzame aardmaterialen’, al klinkt ook dat schaarser dan het in werkelijkheid is. Aan het eind van zijn werkzame leven is een windenergieconverter bovendien goed recyclebaar. · Windenergie is complementair aan zonne-energie Windenergie en zonne-energie zijn beiden weersafhankelijk, en daarmee niet altijd voorspelbaar. Wel gaan harde wind en felle zon vrijwel nooit samen. Wind- en zonne-energie vullen elkaar daarmee goed aan. Het loont om beide duurzame energiebronnen in vergelijkbare hoeveelheden in te zetten. · De fysieke voetafdruk van een windmolen is beperkt De omgeving onder een turbine blijft beschikbaar voor landbouw en industrie. Ook biomassa verbouwen voor windstille dagen is mogelijk. Zonnepanelen kunnen helaas slecht tegen de periodieke schaduw onder de wieken. Vanwege de turbulentie die ontstaat achter de rotor hebben de windturbines zelf wel de ruimte nodig. Ze staan minimaal 10 keer de lengte van de wieken uit elkaar. Bron: Watisduurzamer.nl |
· Windstroom is (on)voorspelbaar en niet op afroep beschikbaar Fabels over zinloos draaiende back-upgascentrales ten spijt is de windkracht (enkele uren vooruit) goed te voorspellen. Maar als het niet waait levert een windturbine toch echt helemaal niets. Energiebedrijven met veel windparken moeten daarom kunnen terugvallen op (bio)gascentrales, energieopslag of smart grids die de variatie in windaanbod opvangen. · Windmolens tasten uitzicht aan en veroorzaken lichtvervuiling · Geluidsoverlast en slagschaduw van windmolens · Windmolens ‘doden’ vogels · Windturbines storen luchtverkeersradar en wetenschap |
Is een windmolen gevaarlijk als het stormt?
De wieken worden zelf in de wind gedraaid zodat de molen kan blijven produceren. Als het erg hard waait, wordt ook de rotor uit de wind gedraaid zodat de bladen geen wind meer vangen en deze met de rem geheel tot stilstand gebracht kunnen worden. Dit is een geautomatiseerd proces.
Wordt een windmolen wel eens stilgezet?
Zeker. Windmolens worden jaarlijks onderhouden en gecontroleerd volgens een vast onderhoudsschema. Daarnaast wordt een windmolen bij een storing stilgezet, zodat de technische dienst veilig de molen kan betreden. Windmolens worden ook met regelmaat stilgezet om slagschaduw te voorkomen of tijdens de trek van vogels.
Hoe hoog is een windmolen?
Moderne windmolens hebben een tiphoogte van wel 250 meter. Daarmee wordt het hoogste punt van het rotorblad (wieken) bedoeld als deze recht omhoog staat
Hoeveel geluid maakt een windmolen eigenlijk?
Dat hangt van een paar zaken af, zoals, waar staat de luisteraar t.o.v. de molen, hoe hoog is de molen en hoeveel achtergrondgeluid is er. De Nederlandse wet schrijft voor dat een molen overdag 47 decibel (A) aan geluid mag veroorzaken op een woning in de omgeving. Dit is zachter dan het gezoem van een koelkast. ‘S nachts is dit 41 decibel (A). De (A) is een correctie van het geluid om de gevoeligheid van het menselijk oor mee te nemen in het berekenen van de geluidsterkte. Of mensen last hebben van het geluid is heel persoonlijk. Uit onderzoek blijkt dat vooral tegenstanders van windmolens spreken over geluidsoverlast terwijl voorstanders ze nauwelijks horen of als hinderlijk ervaren. Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar overlast door geluid. De uitkomsten hiervan vind je hier.
Zijn windmolens gevaarlijk voor de gezondheid?
Er is veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp, onder andere door de GGD en het RIVM. De conclusie uit alle onderzoeken is duidelijk: er is geen direct verband gevonden tussen windmolens en gezondheid. Meer over onderzoek van de GGD naar het effect van windmolens op de gezondheid van omwonenden vind je hier. Ook zijn er onderzoeken gedaan naar de gevolgen van laagfrequent geluid dat de windmolens maken. Ook hieruit is naar voren gekomen dat dit geluid niet tot gezondheidsschade leidt.
Wat is slagschaduw?
Slagschaduw is de wisselwerking van licht en donker door de rotorbladen (wieken) van een draaiende windmolen op een onbewolkte dag wanneer de zon schijnt. Als de zon in het voor- en najaar laag staat, dan kunnen lange schaduwlijnen ontstaan die in sommige gevallen als hinderlijk kunnen worden ervaren. Volgens de Nederlandse wet mag er niet meer dan 5 uur en 40 minuten slagschaduw per jaar op een woning optreden. Wanneer deze periode overschreden dreigt te worden, wordt de windmolen automatisch stilgezet.
Hoe wordt een locatie voor een windmolen gekozen?
Een goede locatie voor windmolens is een locatie waar veel ruimte is. Windmolens worden soms ook op plaatsen neergezet om aansluiting te zoeken bij andere grote structuren in het landschap, zoals een grote weg, een bedrijventerrein, een kanaal of plaatsen waar al meer windparken staan.
Welke bijdrage levert windenergie aan de gestelde klimaatdoelen?
Windenergie is niet het enige middel om klimaatdoelen te bereiken, maar bij het vaststellen van die doelen is wel bepaald dat de grootschalige implementatie van windenergie een belangrijke voorwaarde is om de klimaatdoelen voor het jaar 2030 en 2050 te kunnen halen. Met windmolens wordt energie opgewekt zonder dat tijdens de exploitatie CO2 wordt uitgestoten in de atmosfeer. Dat levert een directe bijdrage op aan het behalen van de nationale en Europese klimaatdoelen.
Wanneer is een windmolen energieneutraal?
Bij het verkrijgen en maken van de componenten, het transport, de bouw en het afbreken van windparken komt er CO2 vrij. Na 3-6 maanden, afhangend van de type turbine, windsnelheid, etc. heeft een windpark al deze uitstoot gecompenseerd en is het windpark energieneutraal.
Is windenergie een hype?
De wind bevat een oneindige hoeveelheid energie die al vanaf de vroege middeleeuwen juist in Nederland intensief wordt gebruikt: om graan te malen en zo brood te kunnen bakken, om een polder droog te pompen en zo gereed te maken voor bewoning en vaak ook om energie op te wekken. Tot op de dag van vandaag wordt energie uit de wind en de zon gebruikt, maar de techniek bestaat al eeuwen.
Wordt Nederland volgebouwd met molens?
Nee. De schattingen van het aantal benodigde windmolens op land lopen uiteen van 2.000 tot 4.250 stuks in 2050. Dat zijn er hooguit twee keer zoveel als de 2.300 die er nu in Nederland staan. Door bestaande windmolens te upgraden en om te bouwen kan het aantal te plaatsen windmolens bovendien beperkt worden. Ter vergelijking: Op het hoogtepunt van de Nederlandse molen in de 19e eeuw stonden er zo’n 9000 molens in Nederland.
Contactgegevens Prowind
Prowind BV
Tel.: +31 (0)11 77 00 590
welkom@prowind.com
Assendorperdijk 1
8012 EG Zwolle
Bereikbaarheid
Maandag – Vrijdag
9.00 – 17.00 uur
© 2024 Windpark Horst en Telgt | Privacy Policy